Waarom zijn luisterboeken zo populair? Is dit het ‘nieuwe’ voorlezen?

De naam zegt het eigenlijk al. Een voorleesboek is een boek dat voorgelezen kan worden. Er zijn veel verschillende soorten voorleesboeken. Voor de jonge kinderen zijn er voorleesboeken die vooral veel visuele ondersteuning bieden. De voorleesboeken voor jonge kinderen noem je ook wel prentenboeken. Er staan veel afbeeldingen in het boek en relatief weinig tekst. Voor de middenbouw, kinderen van een jaar of 6 tot een jaar of 10 zijn er boeken die afwisselend tekst en afbeeldingen hebben. Het verhaal is grotendeels in letters geschreven, maar het verhaal wordt ondersteund met afbeeldingen, zodat kinderen zich een beeld kunnen vormen van het verhaal via de verschillende soorten luisterboeken. Luisterboeken voor kinderen zijn natuurlijk ook altijd een optie.

luisterboeken voor kinderen en leesboeken

Voor kinderen vanaf een jaar of 10 zijn er leesboeken of luisterboeken. De kinderen moeten het beeld zelf creëren in hun hoofd. Er is een verschil tussen een leesboek en een voorleesboek. Een leesboek wordt gelezen door de kinderen zelf. In tegenstelling tot een voorleesboek. Deze wordt voorgelezen door een ouder, meester, juf of klasgenoot. Bij een leesboek is iedereen voor zichzelf in stilte aan het lezen in de meeste gevallen. Bij een voorleesboek is één iemand aan het lezen en de rest luistert mee naar het verhaal. Er bestaan geen slechte voorleesboeken. Ieder boek is geschikt als voorleesboek. Maar een voorleesboek wordt pas goed op het moment dat de voorlezer zijn taak goed uitvoert. Soms kan iemand heel erg goed voorlezen. De luisteraars worden dan helemaal meegenomen in het verhaal en luisteren ademloos.

Tips voor tijdens het voorlezen

Als voorlezer is het belangrijk dat je verschillende intonaties en stemmetjes gebruikt. Bouw de spanning op, haal adem op de juiste momenten en breng de karakters uit het boek tot leven. Door de karakters een eigen stem te geven, komen ze voor de luisteraars tot leven en op die manier blijven de luisteraars betrokken bij het verhaal. Het is belangrijk om voor te lezen, zowel thuis als op school. Kinderen willen in deze moderne tijd steeds meer met de computer doen en raken steeds minder geïnteresseerd in boeken. Als ouder of leerkracht is het jouw taak om jouw kind(eren) te motiveren om te gaan lezen. Door boeken voor te lezen kun je kinderen kennis laten maken met de magische wereld van boeken, zonder één stap te verzetten kan je in een andere wereld terecht komen en daar allerlei avonturen beleven.

Sanne Janssen

Als hoofdredacteur stuur ik dagelijks onze team van specialisten aan om uitgebreide koopgidsen te produceren die jou ondersteunen bij het nemen van verantwoorde beslissingen. Mijn doel is om jou te voorzien van waardevolle informatie waarmee je tijd en geld bespaart bij het vinden van de best mogelijke aankoop.