Kinderen trainen concentratie met lezen

Veel kinderen hebben een laag concentratievermogen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich goed kunnen concentreren, het ook beter doen op school. Als je een kind hebt die moeite heeft met de concentratie, dan is het goed om te weten dat er manieren zijn om het concentratievermogen te trainen. Een hele effectieve methode is meer lezen met je kind. Als kinderen bezig zijn met het lezen of luisteren naar een verhaal, dan moeten zij zich concentreren. Hoe meer een kind leest, hoe beter zijn/haar concentratie na een tijd zal worden.

Veel oefenen

Als kinderen moeite hebben met de concentratie, dan zal het lezen van boeken niet gemakkelijk zijn. Je kind zal het lastig vinden om voor langere tijd zijn/haar aandacht vast te houden. Het is goed om te weten dat veel oefenen helpt. Hoe meer je oefent, hoe beter jouw kind in staat is om zich af te sluiten van afleidende prikkels in de omgeving. Zodra jouw kind zich minder laat afleiden, is het gemakkelijker om focus te houden op het verhaal. 

Op meerdere momenten

Hoe vaker een kind in aanraking komt met verhalen, hoe beter het concentratievermogen wordt getraind. Probeer daarom niet alleen een boekje te lezen voor het slapen gaan, maar doe hier overdag ook iets mee. Er zijn verschillende manieren om overdag meer met kinderboeken bezig te zijn. Lees samen tijdens de lunch een verhaaltje of laat jouw kind zelf een verhaal bedenken tijdens het spelen. Zo train je op een hele ontspannen manier het concentratievermogen van jouw kind.

Begin op jonge leeftijd

Jong geleerd is oud gedaan. Begin daarom al op tijd met het lezen van verhalen. Als je als ouder al vroeg begint met het voorlezen van verhalen, dan zal je kind hier op latere leeftijd nog profijt van hebben. Kinderen die zich steeds beter kunnen concentreren, zullen op den duur ook meer ontspannen tijdens het lezen. Als dit punt is bereikt, dan zal je merken dat je kind steeds meer kan genieten van een goed verhaal.

Sanne Janssen

Als hoofdredacteur stuur ik dagelijks onze team van specialisten aan om uitgebreide koopgidsen te produceren die jou ondersteunen bij het nemen van verantwoorde beslissingen. Mijn doel is om jou te voorzien van waardevolle informatie waarmee je tijd en geld bespaart bij het vinden van de best mogelijke aankoop.