Op zoek naar de beste zaklamp van 2022? Lees in dit artikel hoe je het perfecte model kunt selecteren!

beste zaklamp

In deze koopgids vertellen we je waar je op let bij het uitkiezen van de beste zaklamp van 2022

Tijdens het kamperen is een zaklamp onmisbaar. Het is echter ook handig om een zaklamp in huis te hebben voor wanneer er bijvoorbeeld stroomuitval is. Er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten wanneer je naar de beste zaklamp zoekt. Door rekening te houden met deze zaken voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt namelijk veel keuzemogelijkheden. Bij het vergelijken van verschillende zaklampen kun je letten op factoren zoals de lichtsterkte, de batterijen en de stevigheid. Lees het onderstaande artikel om precies te ontdekken welke zaken een rol spelen bij het maken van een keuze. Zo kies je gemakkelijk de beste zaklamp voor jouw behoeften uit.

De lichtsterkte

Bij het uitkiezen van een nieuwe zaklamp kun je letten op de lichtsterkte en de lichtopbrengst. Deze zaken spelen namelijk een belangrijke rol bij de prijsbepaling. De lichtsterkte wordt in lux aangeduid en heeft invloed op de kracht van de lichtstraal. Een zaklamp met een hogere lux-waarde produceert een krachtigere lichtstraal. Je kunt dus verder schijnen met de zaklamp. Echter, je hebt hierdoor nog niet gekozen voor een zaklamp die meer licht produceert.

De lichtopbrengst wordt daarentegen in lumen aangegeven. Een hoger aantal lumen zorgt dus voor meer licht. Desgewenst kies je voor een zaklamp die je zelf kunt opladen via een dynamosysteem. Dergelijke modellen hebben een laag aantal lumen. De lichtopbrengst is namelijk niet groot. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een krachtige zaklamp met een grotere lichtopbrengst. Hiervoor worden vaak LED-zaklampen aanbevolen.

De batterijen van de beste zaklamp

Het volgende waar je op let is welke batterijen de zaklamp gebruikt. Meestal gebruiken deze apparaatjes losse batterijen om het toestel van stroom te voorzien. Wil je een zaklamp met een hogere lichtopbrengst, dan betekent het dat je zaklamp meer energie verbruikt. Dit geldt ook voor een apparaat met een hoge lichtsterkte. Meestal gebruiken dergelijke modellen grotere batterijen of je hebt meerdere batterijen nodig. Ben je van plan je zaklamp slechts af en toe te gebruiken? Dan is de beste zaklamp voor jou een model zonder oplaadbare batterijen. Zaklampen met oplaadbare batterijen verliezen namelijk vlug hun lading als je ze niet gebruikt. Als je je zaklamp intensief wil gebruiken, dan zijn oplaadbare batterijen juist ideaal. Je kunt immers moeilijk met tientallen reservebatterijen rondlopen. Gebruik je niet-oplaadbare batterijen, dan haal je deze liever uit het toestel na gebruik. Ze kunnen dan niet lekken in de zaklamp en het apparaat beschadigen.

De mate van stevigheid en duurzaamheid

Ben je van plan om je nieuwe zaklamp te gebruiken tijdens het kamperen of bij een wandeltocht? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een stevig model. Je kunt het apparaat namelijk per ongeluk laten vallen en wil niet dat het dan meteen stuk gaat. Daarom koop je een stevig product dat goed tegen een stootje kan. Vaak betekent dit dat je voor een wat duurdere variant kiest. Echter, dat maakt niet veel uit, omdat de zaklamp dan van betere kwaliteit is. Bij het uitkiezen van de beste zaklamp let je bovendien niet alleen op de behuizing. De schakelaars moeten namelijk goed blijven werken terwijl je de zaklamp gebruikt. Zonder schakelaar kun je het apparaat immers niet in- of uitschakelen.

Verder let je op het gewicht van de zaklamp. Het is immers lastiger om een zware zaklamp met je mee te nemen op wandeltochten. Toch kan een zwaarder model ook voordelen hebben. Zo kun je zo’n apparaat gebruiken om je in gevaarlijke situaties te verdedigen. Daarentegen kun je een lichte zaklamp niet echt gebruiken om je te verdedigen. Weliswaar word je met een lichte zaklamp minder snel moe en heb je minder last van het gewicht van het apparaat.

Waterdichtheid en eventueel andere extraatjes

Tegenwoordig zijn veel zaklampen die te koop worden aangeboden waterdicht. Als ze niet helemaal waterdicht zijn, dan zijn ze vaak tenminste spatwaterdicht. Dergelijke modellen kun je gerust gebruiken terwijl het regent. Ze zijn ook bestand tegen opspattend water. Dit betekent niet dat je het apparaat onder water kunt gebruiken. Wil je duiken met je zaklamp of wil je hem onder water gebruiken? Dan kies je voor een model dat daar specifiek geschikt voor is. Meestal zijn dergelijke zaklampen een stuk duurder dan de traditionele zaklampen. Het is verder fijn te weten dat sommige zaklampen over een spaarstand beschikken. Daarmee zorg je ervoor dat het volle vermogen niet steeds gebruikt wordt. Je bespaart hierdoor energie en kunt langer met je setje batterijen werken.

Gebruik al deze tips om de beste zaklamp voor jouw behoeften uit te kiezen!

Veelgestelde vragen

Welke typen zaklampen zijn er?

Er zijn verschillende typen zaklampen met allemaal hun eigen doeleinden. Zo kun je voor oplaadbare zaklampen en tactische of militaire zaklampen kiezen. De oplaadbare varianten bieden veel gebruiksgemak. De tactische of militaire zaklampen helpen je daarentegen om te overleven in lastige situaties.

Wat kost een zaklamp?

De prijs van een zaklamp hangt af van welk type je hebt uitgekozen. De prijsklasse kan namelijk grote verschillen tonen. Sleutelhangerzaklampen kosten je bijvoorbeeld veel minder dan grote modellen met een enorm straalbereik.

Waarvoor dient een zaklamp met rood licht?

Er zijn steeds meer zaklampen die rode LED of een rood filter gebruiken. Hierdoor schijnt de zaklamp rood licht. Dit licht verstoort je nachtvisie minder dan wit licht. Je ogen wennen ook sneller aan rood licht, waardoor je je omgeving beter en scherper ziet. Het is zelfs zo dat rood licht niet door dieren wordt waargenomen. Hierdoor is een zaklamp of hoofdlamp met rood licht uitermate geschikt voor jagers.

Hoe belangrijk is de brandtijd van mijn zaklamp?

Het belang van de brandtijd hangt af van hoe vaak en waarvoor je je zaklamp gebruikt. Bij een zaklamp voor het kamperen is het praktisch als het apparaat een lange brandtijd heeft. Heb je elektriciteit op je standplaats bij de tent, dan is een oplaadbare zaklamp aanbevolen. Je kunt daarnaast in zo’n situatie kiezen voor een zaklamp met oplaadbare batterijen.

Hoeveel lumen moet mijn zaklamp hebben?

Meer lumen betekent dat de zaklamp meer licht produceert. Als je goed en ver wil zien, heb je echter een zaklamp met een goede lens en goede reflector nodig. Wil je iets repareren, dan heeft super fel licht of een straal met ver bereik weinig meerwaarde. Tijdens het kamperen heb je over het algemeen genoeg aan een zaklamp met 500 lumen.