Hoe kies je in 2023 een goede wifi versterker uit?
Ben je op zoek naar de beste wifi versterker? Een dergelijke versterker is handig om het signaal van je internetverbinding te vergroten. Het is bij het uitkiezen van een nieuwe wifiversterker belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. We leggen je in dit artikel uit waar je op kunt letten. Ten eerste kijk je naar de wifistandaarden. Het is ook handig om rekening te houden met de frequenties. Je kunt daarnaast een goede wifi-versterker uitkiezen door te letten op het aantal antennes en ethernetpoorten. Ook de beveiliging kan een rol spelen. Hieronder gaan we in op deze factoren. Na het lezen van dit artikel kun je gemakkelijk de beste wifi versterker voor jouw behoeften uitkiezen.
Wifi standaarden
Bij het uitkiezen van een nieuwe wifiversterker houd je rekening met de wifistandaard. Als je kiest voor een oudere 802.11n wifi versterker, dan kies je waarschijnlijk voor een goedkoper, maar ook trager model. Deze modellen kunnen vaak de snelheid van andere apparaten op het draadloos netwerk vertragen. Je kunt dus liever kiezen voor een wifi-versterker met een 802.11ac standaard. In de toekomst zullen er ook wifi versterkers zijn met de 802.11ax standaard oftewel Wi-Fi 6. Echter, deze bestaan nu nog niet. De standaard is voorlopig alleen beschikbaar in duurdere toestellen zoals multiroom wifi-systemen.
Wifi frequenties
Wifi versterkers werken niet allemaal op dezelfde frequenties. Sommige varianten beschikken bijvoorbeeld enkel over een single-band en zijn dus alleen op de 2,4 GHz band beschikbaar. Deze frequentie heeft een beperkte snelheid. Voor snellere prestaties kies je voor minimaal een dual band wifiversterker. Dergelijke modellen beschikken over een 2,4 GHz en een 5 GHz band. Je ervaart met zo’n wifi-versterker minder problemen wanneer je met meerdere toestellen verbinding probeert te maken. Je geniet met een dual band versterker ook van betere prestaties wanneer je met meerdere mensen naar YouTube of Netflix kijkt. Dual band wifi repeaters zorgen in het kort voor een grotere dekking en hogere snelheden.
De nieuwere modellen beschikken over een tri-band frequentie. Deze wifiversterkers hebben een 2,4 GHz band en twee 5 GHz banden. Er zijn zelfs modellen die een 2,4 GHz, een 5 GHz én een 60 GHz band hebben. Gezinnen die veel streamen kunnen het liefst voor een wifi versterker met een tri-band frequentie kiezen. De extra band wordt immers gebruikt om het netwerk te ontlasten als er in huis veel draadloze apparaten zijn aangesloten. Als je een wifiversterker met de 60 GHz band hebt, dan is deze band bedoeld voor een razendsnelle communicatie op afstand. Dit is bijvoorbeeld ideaal tijdens het gamen.
De beveiliging van je wifi versterker
Momenteel is de beste beveiliging die je kunt instellen de WPA2-encryptie. De meeste hedendaagse wifiversterkers beschikken over deze encryptie. Kies je voor een oudere wifi-versterker, dan kun je met oude encryptiemethodes het risico lopen dat je netwerk voor illegale doeleinden wordt gebruikt. Denk er bijvoorbeeld aan dat er gehackt wordt met je verbinding of dat er illegale foto’s en video’s worden verspreid. Er bestaan verschillende soorten beveiligingsmethoden. Zo is het mogelijk om bij WPA en WPA2 een PSK toe te voegen. Dit houdt in dat je eenmalig een wachtwoord invoert. Zo gebruikt iedereen in huis hetzelfde wachtwoord om toegang te krijgen tot het draadloze netwerk. Als meerdere gebruikers verbinding maken met het netwerk en je wil niet dat iedereen hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan stel je liever geen PSK in.
De verschillende beveiligingsmethodes:
- WEP (Wired Equivalent Privacy) bestaat sinds 1999.
Dit is de eerste generatie en het meest gebruikte protocol in de wereld. Deze methode is minder veilig vanwege de 64-bit en 128-bit encryptie. - WPA (Wi-Fi Protected Access) bestaat sinds 2003.
Deze tweede generatie biedt een betere veiligheid door de 256-encryptie. - WPA2 bestaat sinds 2006.
Hier gaat het om de derde generatie, die betere beveiliging biedt dan de vorige methodes. Dit komt doordat deze beveiligingsmethode gebruik maakt van een AES-algoritme.
Het aantal antennes en het aantal ethernetpoorten
Bij het aanschaffen van een wifi versterker is het handig om rekening te houden met het aantal antennes. De oudere modellen met de 802.11n standaard gebruiken veelal 3 antennes. Deze antennes zijn elk verantwoordelijk voor een snelheid van 150 Mbps. Hierdoor haalt een dergelijke wifiversterker een maximale snelheid van 450 Mbps. De wifiversterkers met de 802.11ac standaard kunnen meerdere antennes gebruiken om de snelheid te verhogen. Moderne routers kunnen namelijk tot 8 verschillende signalen ontvangen en verzenden. Als dergelijke wifi repeaters dus 8 antennes gebruiken, dan kunnen deze wifiversterkers een maximale snelheid van 1733 Mbps bereiken. Sommige repeaters bereiken zo’n snelheid echter met 4 of 6 antennes. Meer antennes zorgen in veel gevallen dus voor een hogere snelheid, maar dit is niet altijd zo.
Bij de aanschaf van een nieuwe wifi versterker kijk je ook naar het aantal ethernetpoorten. Veel wifi boosters hebben slechts één ethernetpoort. Dit komt doordat dergelijke apparaten het draadloze signaal moeten doorsturen. Ze zijn niet ontworpen om een desktop of console via een ethernetkabel aan te sluiten. Wil je echter toch meerdere toestellen via een ethernetkabel aansluiten, dan kun je het liefst voor een wifi switch kiezen. Toch zijn er ook wifiboosters waaraan je 2 of 4 toestellen via een ethernetkabel kunt aansluiten. Zulke toestellen zijn handig als je ze in je bureau wil plaatsen en je je desktop of console via een kabel wil aansluiten. Door toestellen via een ethernetkabel aan te sluiten, ontlast je je draadloos netwerk. De prestatie van andere toestellen kan hierdoor stijgen.
Veelgestelde vragen
Een wifi-versterker wordt ook wel een range extender, wifi repeater of wifi booster genoemd.
Je gebruikt een wifiversterker om het signaal van je draadloze internetverbinding te versterken of te vergroten.
Je gebruikt een dergelijk apparaat wanneer het signaal van je draadloze internetverbinding nog net niet ver genoeg reikt. Ook wanneer je een slecht ontvangst hebt komt zo’n apparaat goed van pas.
Een goede Wi-Fi versterker kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro.
Over het algemeen kan een wifiversterker 15 tot maximaal 20 meter uitzenden. Houd er wel rekening mee dat storende factoren het wifi-signaal ernstig kunnen verzwakken en zelfs kunnen verstoren. Voorbeelden van storende factoren zijn elektriciteitsmasten, magnetrons, Bluetooth-signalen van tablets en smartphones, muren en plafonds.