Je ontdekt hier waar je op kunt letten bij de aanschaf van de beste wekker van 2023!
Ben je op zoek naar een nieuwe wekker? Schrik dan niet van het grote aantal modellen op de markt. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn om de beste wekker uit te kiezen. Je dient slechts rekening te houden met enkele factoren. De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is “hoe wil ik gewekt worden?”. Er zijn namelijk verschillende wekkersystemen. We vertellen je in deze koopgids waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van jouw ideale wekker.
Hoe wil je gewekt worden?
Het kiezen van een nieuwe wekker hangt af van hoe je graag gewekt wilt worden. Een klassiek alarm, zoals een piep of een zoemer, is de basis bij veel wekkers. Sommige laten je het volume aanpassen of geleidelijk verhogen. Dit zijn basiswekkers. Ook kun je gaan voor een wekkerradio. Hiermee word je met je favoriete radioprogramma gewekt. Vaak werken deze op FM, maar digitale verbindingen zoals DAB en DAB+ winnen aan populariteit door hun storingsvrije en heldere audio.
Nu je meer weet over deze gebruikelijke wekkers, wil je misschien ook licht als wekoptie overwegen. Dit zijn lichtwekkers of wake-up lights. Ze simuleren een zonsopgang met licht en geluid. Het licht bootst geleidelijk een zonsopgang na: het begint zacht en wordt steeds feller. Voor een realistischere ervaring kun je een lichtwekker kiezen met wit, geel, oranje en rood licht. Deze wekkers hebben vaak natuurlijke geluiden, zoals fluitende vogels of een kabbelend beekje. Natuurgeluiden overheersen, hoewel er andere opties zijn. Dus, is je perfecte wekker een lichtwekker, wekkerradio of een traditionele wekker?
Extra gebruiksgemak en handige snufjes
De meeste wekkers zijn standaard, maar als je extra gemak wilt, zijn er handige extra’s om te overwegen. Modellen met nachtverlichting laten je in een subtiel verlichte kamer in slaap vallen. Sommige wekkers laten je zelfs de kleur van het nachtlampje kiezen voor een aangename sfeer. Er zijn ook wekkers met bluetooth, waarmee je wakker wordt met je favoriete muziek van je telefoon. Als je verschillende wektijden nodig hebt, zijn er modellen met meerdere wekalarmen. Handig voor week- en weekenddagen of als jij en je partner verschillende schema’s hebben. Dubbelalarm-wekkers zijn handig als jullie verschillende wektijden hebben. Met een projectiewekker zie je de tijd op de muur of het plafond zonder het apparaat om te draaien.
Sommige wekkers hebben handige extra’s, zoals een USB-poort om je telefoon op te laden terwijl je slaapt. Luxere modellen hebben zelfs een draadloos oplaadpad voor telefoons met QI-technologie. Voor reizigers zijn er reiswekkers met batterijen, handig waar stopcontacten schaars zijn. Lichtgewicht en compacte wekkers zijn geweldig voor frequente reizigers; ze passen gemakkelijk in je tas of koffer.
De prijs van de beste wekker
Voordat je de knoop doorhakt, is het slim om je budget in gedachten te houden. Gelukkig hoef je niet per se diep in de buidel te tasten voor een goede wekker. De prijzen kunnen namelijk variëren. Zo kun je bijvoorbeeld al een simpele wekkerradio scoren voor een vriendelijke prijs van zo’n 12 euro. Voor wat meer toeters en bellen, zoals geavanceerde opties, kan het bedrag oplopen naar ongeveer 70 tot 80 euro. Denk daarom goed na welke features voor jou essentieel zijn en baseer daar je keuze op.
Zo betaal je enkel voor wat je echt gaat gebruiken, zonder geld uit te geven aan overbodige extra’s. Met de overvloed aan wekkers op de markt heb je veel vrijheid om te kiezen wat bij jou past. En omdat je al hebt bedacht wat voor jou belangrijk is, is de perfecte wekker uitkiezen een fluitje van een cent.
Veelgestelde vragen
Als jij en je partner op andere tijdstippen opstaan, dan is zo’n wekker zeer handig. Je hoeft de wekker dan niet opnieuw in te stellen voor de andere persoon of personen in huis.
Op zulke wekkers kun je een USB-stick, smartphone of MP3-speler aansluiten. Je speelt dan je eigen muziek af via de wekkerradio en kunt wellicht tegelijkertijd je smartphone opladen.
Met een tuner kun je de radiozender instellen. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten tuners in wekkerradio’s zitten.
Er zijn analoge en digitale tuners, maar de digitale modellen kun je nauwkeuriger instellen. Bij de wekkers met een digitale tuner kun je vaak zelfs zenders in het geheugen opslaan.
Een wekker met een eigen ‘dock’ oftewel een aansluiting voor een ander digitaal apparaat, heeft bepaalde voordelen. Zo kun je muziek vanaf het andere apparaat afspelen voor je in slaap valt of wakker wordt. Een dock stelt je ook in staat om je MP3, iPod, iPhone of andere smartphone automatisch op te laden.