Waar let je op wanneer je de beste wekker van 2022 wil kopen? Lees er hier alles over!

beste wekker

Je ontdekt hier waar je op kunt letten bij de aanschaf van de beste wekker van 2022!

Ben je op zoek naar een nieuwe wekker? Schrik dan niet van het grote aantal modellen op de markt. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn om de beste wekker uit te kiezen. Je dient slechts rekening te houden met enkele factoren. De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is “hoe wil ik gewekt worden?”. Er zijn namelijk verschillende wekkersystemen. We vertellen je in deze koopgids waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van jouw ideale wekker.

Hoe wil je gewekt worden?

Bij het uitkiezen van een nieuwe wekker is het belangrijk om na te gaan hoe je gewekt wil worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klassiek alarm. Zo’n alarm vind je bij vrijwel elke wekker. Meestal gaat het om een piep of een zoemer. Er zijn echter ook veel wekkers waarbij je het volume van je alarm aanpast. Bij sommige modellen kun je het geluid zelfs langzaam laten oplopen. Wekkers met dergelijke traditionele functies worden ook wel basiswekkers genoemd. Je kunt daarnaast kiezen voor een wekkerradio. Bij een dergelijk model word je wakker met je favoriete radioprogramma. Veel wekkerradio’s werken met verschillende verbindingen, maar FM is de reguliere radiofrequentie. Je zoekt hierbij een radiozender op via de frequentie. Bij dergelijke radio’s komt het weleens voor dat de ontvangst stoort. Daarom worden wekkerradio’s met de digitale DAB en DAB+ verbindingen steeds populairder. Deze verbindingen zijn namelijk storingsvrij en hebben heldere audio.

Hierboven hebben we je verteld over de meest voorkomende wekkersoorten. Wist je echter dat je ook met licht gewekt kunt worden? Zulke modellen worden lichtwekkers of wake-up lights genoemd. Zo’n lichtwekker wekt je over het algemeen met licht en geluid. Het licht bootst dan een zonsopgang na. Op de ingestelde tijd gaat het licht aan en het wordt hierna steeds feller. Als je een realistischere zonsopgang wil hebben, dan kies je voor een lichtwekker met wit, geel, oranje en rood licht. Bij lichtwekkers is er meestal sprake van natuurlijke geluiden. Je kunt dan instellen of je met het geluid van fluitende vogels of een kabbelend beekje wakker wordt. Er zijn ook andere geluiden dan de bovengenoemde voorbeelden, maar het gaat veelal om natuurgeluiden. Is jouw beste wekker een lichtwekker, een wekkerradio of een traditionele wekker?

Extra gebruiksgemak en handige snufjes

De meeste wekkers hebben traditionele functies. Wil je echter een wekker met extra gebruiksgemak? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een model met nachtverlichting. Zo val je lekker in slaap in een ruimte die niet volledig donker is. Je kunt bij bepaalde wekkers zelfs de kleur van de nachtlamp aanpassen. Hierdoor creëer je een prettige sfeer in de kamer. Er zijn daarnaast wekkers met een Bluetooth-functie. Zo kun je je telefoon koppelen aan de wekker en word je gewekt met je favoriete muziek. Er zijn verder wekkers met meerdere wektijden. Zulke modellen zijn handig als je bijvoorbeeld een aparte wektijd wil instellen voor week- en weekenddagen. Ook als jij en je partner andere werktijden hebben, is een wekker met een dubbelalarm handig. Bij een projectiewekker wordt de tijd op de muur of het plafond geprojecteerd. Dan hoef je het apparaat niet om te draaien om de tijd te zien.

Sommige wekkers beschikken ook over andere handige snufjes. Denk er maar aan dat sommige wekkers een USB-poort hebben. Je kunt de oplader van je telefoon daarop aansluiten. Zo word je wakker met een volle accu. Ben je op zoek naar meer luxe? Dan is een wekker met een oplaadpad ideaal. Deze wekkers zorgen voor het draadloos opladen van je telefoon. Je smartphone moet hiervoor wel beschikken over de QI-technologie. Als je vaak reist, is het wellicht handig om te kiezen voor een reiswekker. Je hebt namelijk niet overal een stopcontact in de buurt. Daarom is een reiswekker met batterijen handig. Personen die veel reizen kunnen echter ook gerust kiezen voor een wekker met een klein formaat en een laag gewicht. Je neemt het apparaat zo moeiteloos mee in je koffer of tas.

De prijs van de beste wekker

Tot slot denk je na over je budget. Wekkers zijn meestal niet extreem duur, maar ze liggen ook niet allemaal in dezelfde prijsklasse. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige wekkerradio kopen voor 12 euro. Duurdere wekkers kunnen echter rond de 70 of 80 euro kosten. Ga dus na welke functies voor jou belangrijk zijn en kies aan de hand daarvan voor een wekker. Dan beschik je alleen over de gewenste functies en hoef je niet extra te betalen voor functies die je nooit zal gebruiken. Doordat er een ruim aanbod aan wekkers is, heb je veel keuzemogelijkheden. Echter, aangezien je eerst hebt nagedacht over wat voor jou belangrijk is, is het uitkiezen van de beste wekker een fluitje van een cent.

Veelgestelde vragen

Is een wekker met een dubbele wektijd handig?

Als jij en je partner op andere tijdstippen opstaan, dan is zo’n wekker zeer handig. Je hoeft de wekker dan niet opnieuw in te stellen voor de andere persoon of personen in huis.

Wat is het voordeel van een wekker met een USB-aansluiting?

Op zulke wekkers kun je een USB-stick, smartphone of MP3-speler aansluiten. Je speelt dan je eigen muziek af via de wekkerradio en kunt wellicht tegelijkertijd je smartphone opladen.

Wat is het nut van een wekker met een tuner?

Met een tuner kun je de radiozender instellen. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten tuners in wekkerradio’s zitten.

Voor welk type tuner kun je liever kiezen?

Er zijn analoge en digitale tuners, maar de digitale modellen kun je nauwkeuriger instellen. Bij de wekkers met een digitale tuner kun je vaak zelfs zenders in het geheugen opslaan.

Waarom zou je kiezen voor een wekker met een dock?

Een wekker met een eigen ‘dock’ oftewel een aansluiting voor een ander digitaal apparaat, heeft bepaalde voordelen. Zo kun je muziek vanaf het andere apparaat afspelen voor je in slaap valt of wakker wordt. Een dock stelt je ook in staat om je MP3, iPod, iPhone of andere smartphone automatisch op te laden.