Waar let je op bij de aanschaf van de beste weegschaal van 2022? Deze koopgids vertelt je daar alles over!

beste weegschaal

Je ontdekt hier waar je op kunt letten bij het kopen van de beste weegschaal van 2022

Een personenweegschaal gebruik je om je gewicht snel en gemakkelijk te wegen. Er zijn hierbij verschillende soorten weegschalen waar je uit kunt kiezen. Met bepaalde weegschalen kun je zelfs een volledige lichaamsanalyse uitvoeren. Zo zie je meer dan alleen je gewicht. Weet je niet zeker welke weegschaal ideaal is voor jou? Geen nood. Wij helpen je middels deze koopgids namelijk om de beste weegschaal uit te kiezen. Daarbij kun je letten op verschillende soorten weegschalen, maar ook de metingen die verricht worden. In de koopgids laten we je zien waar je allemaal op kunt letten om een nieuwe weegschaal te kopen.

Ga na wat je met de weegschaal wil doen

Afhankelijk van je gebruiksdoel kun je een bepaalde weegschaal uitkiezen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je alleen het gewicht wil meten. In dit geval heb je twee opties. Je kunt kiezen voor een digitale weegschaal die je gewicht op een LED- of LCD-display weergeeft. Bij een analoge weegschaal wordt je gewicht op de wijzerplaat getoond. Digitale weegschalen beschikken soms over extra functies. Denk maar aan een geheugenfunctie of een BMI-meting. Hier komen we later op terug. Bij een analoge weegschaal heb je geen extra opties behalve het wegen van je gewicht. Doordat een analoge weegschaal geen batterijen gebruikt, werkt hij altijd.

Er zijn ook weegschalen die een volledige lichaamsanalyse kunnen uitvoeren. Dergelijke modellen analyseren je lichaam door een licht, niet voelbaar elektrisch stroomstootje door je lichaam te sturen. Dit stootje gaat van een been naar het andere been. Afhankelijk van de weerstand die het stroomstootje heeft, wordt het vetpercentage, de spiermassa, het vochtgehalte of de botmassa berekend. Houd er rekening mee dat er verschillende combinaties van deze metingen mogelijk zijn. Ook is het belangrijk te weten dat een zwanger persoon of iemand met elektronische implantaten dit apparaat niet mag gebruiken. Tot slot kun je kiezen voor een weegschaal die de ontwikkeling van je gewicht monitort. Hier gaat het veelal om weegschalen net een geheugenfunctie. Soms sturen dergelijke modellen de meetwaarden naar je pc, smartphone of tablet. De meetwaarden kun je dankzij analysesoftware in grafieken of tabellen terugzien.

Meetwaardes van een personenweegschaal

Naast het gewicht meten personenweegschalen steeds meer over ons lichaam. Bij het uitkiezen van een weegschaal is het daarom belangrijk om na te gaan welke meetwaardes voor jou relevant zijn. Het gewicht is de meest voor de hand liggende meetwaarde van een weegschaal. Elke personenweegschaal meet het lichaamsgewicht. Je houdt dit bij als je bezig bent met aankomen of afvallen. Andere meetwaarden die belangrijk kunnen zijn, zijn:

  • BMI (Body Mass Index): Deze waarde geeft aan of je gewicht in vergelijking met je lichaamslengte gezond is. Een gezonde BMI kan eventueel van je afkomst afhangen. Het is belangrijk om dit te bespreken met je diëtist, persoonlijke trainer of huisarts.
  • Het vetpercentage: Dit percentage meet het zichtbare vet, maar ook het vet dat rondom je organen zit. Het vetpercentage kan handig zijn wanneer je dagelijks bezig bent met krachttraining.
  • De spiermassa: Deze waarde geeft aan voor hoeveel procent je lichaam uit spieren bestaat. Bij veel fitness of krachttraining is deze waarde zeer interessant.
  • De botmassa: Zoals de naam doet vermoeden laat deze waarde zien hoe zwaar je botten zijn. Dit verschilt per persoon. Je kunt deze waarde meten als je bezig bent met sport en voeding. Ook als je last hebt van botontkalking is deze waarde belangrijk.
  • Het vochtgehalte: Deze waarde is voor iedereen interessant, omdat het percentage vocht in je lichaam wordt aangegeven. Je kunt dus nagaan of je per dag genoeg vocht binnenkrijgt.
  • De caloriebehoefte: Deze meting kan opgesplitst worden in BMR (basale metabolisme) en AMR (energie uitgedrukt in calorieën). De eerste waarde laat zien hoeveel energie, uitgedrukt in calorieën je lichaam per dag in volledige rust nodig heeft. De tweede waarde verwijst naar de energie die je lichaam per dag bij activiteit nodig heeft.

Welke weegschaal past bij jou?

Als je een nieuwe personenweegschaal uitkiest, let je op het gebruiksdoel. Zo kun je kiezen voor een weegschaal die de progressie van je dieet monitort. Als je met een specifiek afvaldoel bezig bent, is het handig om de progressie te meten. Je kiest dan voor een weegschaal die ook je BMI meet en het vetpercentage meet. Fanatiekelingen kunnen wellicht ook voor een variant met viscerale vetmeting of een koppeling met een mobiele app kiezen. Wil je daarentegen sportieve doelen behalen, dan heb je een ander type weegschaal nodig. Hierbij kies je voor een variant met segmentale lichaamsanalyse. Hier vindt de lichaamsanalyse niet alleen via je voeten, maar ook via je armen of buik plaats. Een weegschaal die de spiermassa en het vetpercentage meet komt ook goed van pas. In deze categorie zijn er ook modellen die je met een mobiele app kunt koppelen.

Sommige personen willen daarentegen een weegschaal zonder poespas. Dan is een simpele analoge weegschaal waarschijnlijk handig. Zo’n weegschaal meet alleen het gewicht en is vaak gemakkelijk afleesbaar. Zulke weegschalen hebben geen verbinding met een applicatie. Tot slot kun je kiezen voor een weegschaal die metingen verricht voor professionals. Zulke weegschalen worden ook wel professionele weegschalen genoemd. Ze voeren een uitgebreide analyse uit en gebruiken daarbij een zeer nauwkeurige berekeningen. Het is daarbij geen probleem om bij verschillende personen een meting te doen. Je kunt soms zelfs een overzicht direct uitprinten. Deze weegschalen zijn handig voor persoonlijke trainers en fysiotherapeuten. Zo’n weegschaal maakt dus een uitgebreide analyse met een professionele berekening en is geschikt voor veel verschillende gebruikers.

Veelgestelde vragen

Wat is de werking van een weegschaal?

Een analoge weegschaal werkt meestal met veren. De veren geven het gewicht door, zodat het op het schermpje van de weegschaal te zien komt. Een digitale weegschaal heeft meestal sensoren aan de onderkant. Stap je op zo’n weegschaal, dan meten de sensoren de druk die erop komt te staan. De sensoren geven hierna informatie door aan een chip in de weegschaal. De chip zet de informatie om naar cijfers, die je vervolgens afleest op het scherm van de weegschaal.

Hoe verschilt een digitale van een analoge weegschaal?

Een digitale weegschaal verricht veel nauwkeurigere metingen dan een analoge weegschaal. Ook werkt een analoge weegschaal met een veer, terwijl een digitale met een chip werkt. Tot slot werkt een digitale weegschaal vaak met batterijen, terwijl een analoge weegschaal geen batterijen nodig heeft.

Wat is de werking van een lichaamsanalyse weegschaal?

Zo’n weegschaal stuurt een klein elektrisch stroomdeeltje door je lichaam. Doordat spieren, vet en ander weefsel elektriciteit verschillend geleiden, meet het apparaat de waarden precies.

Wat kan een personenweegschaal allemaal meten?

Dat verschilt per model. Bij de geavanceerde modellen kan het apparaat meer meten dan alleen het gewicht. Zo kan een geavanceerde weegschaal ook je vetpercentage, BMI, vochtgehalte, caloriebehoefte, botmassa en spiermassa meten.