Je zoektocht naar de beste pc van 2022 eindigt hier. Ontdek waar je allemaal op kunt letten voordat je een pc uitkiest!

beste pc

In deze koopgids vertellen we je hoe je de beste pc van 2022 kunt vinden!

Als je een nieuwe computer wil kopen, kies je niet voor het eerste model dat je tegenkomt. Je houdt namelijk rekening met diverse factoren. Zo ga je na waar je het apparaat voor zal gebruiken. Je kiest dus minimaal voor een computer die snel genoeg is om standaardtaken uit te voeren. Hierbij kun je denken aan e-mailen, internetbankieren, tekstverwerken en internetten. Eigenlijk zijn er best veel punten waar je op kunt letten, zoals de processor, harde schijf, videokaart en de aansluitingen. Om je op weg te helpen, hebben we deze koopgids geschreven. Je ontdekt dus precies waar je op kunt letten om een computer te kopen die bij jouw gebruik en behoeften past. Zo kies je gemakkelijk jouw beste pc uit.

Welke processor heeft de beste pc?

Een belangrijke zaak waar je op let bij de aanschaf van een nieuwe computer is de processor. Deze wordt ook wel de CPU genoemd en is het kloppend hard van je computer. Samen met het geheugen zijn de prestaties van de processor bepalend voor een groot deel van de snelheid. Dit betekent dat deze zaken ook aangeven welke mogelijkheden je computer heeft. Veel computers hebben een AMD of Intel-processor. Beide type processors zijn verkrijgbaar in verschillende series. Bepaalde series zijn geschikt voor bepaalde gebruikstoepassingen. Intel Core i3 processors zijn bijvoorbeeld ideaal voor internet- en kantoorwerkzaamheden zoals tekstverwerking. Daarentegen zijn Intel Core i7 processors ideaal voor veeleisende multitasking-taken en om mee te gamen. Er zijn binnen de verschillende series ook diverse modellen processoren verkrijgbaar.

Het geheugen en de opslag

Je houdt tevens rekening met het geheugen en de opslag van de computer. Het interne geheugen oftewel de Random Acces Memory (RAM) heeft een grote invloed op de snelheid van je computer. Als je bijvoorbeeld wil multitasken, dan heb je meer geheugen nodig. Voor standaardgebruik is 4 GB intern geheugen meestal prima. Als je veel games wil spelen of multimedia-toepassingen wil gebruiken, dan wordt 8 GB RAM-geheugen aanbevolen. Als je je bezighoudt met muziekproductie of video-editing, dan kies je het liefst voor 16 GB RAM-geheugen of meer.

Je kijkt verder naar de grootte van de harde schijf. Deze bepaalt immers hoeveel data, muziek en afbeeldingen je op de computer kunt opslaan. Je hebt keuze uit harde schijven met een opslagcapaciteit van 320 GB tot ongeveer 8 TB. Op een 320 GB harde schijf kun je ongeveer 90.000 foto’s opslaan. Een 8 TB harde schijf heeft 8000 GB aan opslagruimte, dus je kunt daar ongeveer 2.400.000 foto’s op opslaan. Veel hedendaagse computers zijn zelfs uitgerust met een SSD-schijf. Deze schijf is tot 10 keer sneller dan een traditionele harde schijf. Het gaat hier namelijk om een compact opslagmedium dat werkt op basis van flashgeheugen. Doordat er geen bewegende delen in zitten, is dit geheugen minder gevoelig voor slijtage en valschade. Een computer met een SSD start sneller op en zorgt voor een snellere werking van de geïnstalleerde programma’s. Deze schijf is weliswaar duurder dan de traditionele harde schijf.

De videokaart van je beste pc

Bij het uitkiezen van een nieuwe computer let je ook op de videokaart. Deze kaart is namelijk een essentieel onderdeel van je computer. Hij zorgt er namelijk voor dat er gedetailleerd beeld op je monitor te zien is. Vraag je je af welke videokaart het beste bij je past? Dat hangt allemaal af van de chipset en het geheugen van je videokaart. Bij videokaarten geldt hetzelfde als bij een pc: hoe meer, hoe sneller. Dit betekent ook dat een videokaart met een groot geheugen beter presteert tijdens het gamen. Ook voor zware grafische toepassingen zoals CAD/CAM en videobewerking heb je een videokaart met een groot geheugen nodig. Ga verder na welke aansluitingen de videokaart heeft, zodat je weet welk type monitor je erop kunt aansluiten.

Het besturingssysteem en de aansluitingen

Als je programma’s op je computer ook daadwerkelijk wil gebruiken, dan heb je een besturingssysteem nodig. Windows 10 is momenteel het meest gebruikte besturingssysteem. In sommige gevallen is dit besturingssysteem voorgeïnstalleerd wanneer je een nieuwe computer koopt.

Het is verder belangrijk om na te gaan hoeveel aansluitingen je nodig denkt te hebben op de computer. Hierbij kun je denken aan USB-aansluitingen, aansluitingen voor een geluidskaart en ook een cardreader. Door hier van tevoren over na te denken, voorkom je stressmomenten in de toekomst.

Je budget om de beste pc te kopen

Tot slot houd je rekening met je budget. Geld is namelijk een bepalend aspect bij het uitkiezen van een nieuwe computer. Je kunt enorm veel wensen hebben waar je nieuwe computer aan moet voldoen, maar hebt daar ook geld voor nodig. Doordat je al snel boven je budget kunt komen, is het handig om je budget niet te laag te kiezen. Kies tevens voor een computer die gericht is op de toekomst. Het is daarom niet verstandig om te kiezen voor de traagste processor, die je over enkele jaren niet meer kunt gebruiken. Je koopt een pc namelijk voor minimaal de komende 5 jaar. Een realistisch budget begint bij ongeveer 600 euro. Hoewel er ook goedkopere computers zijn, zal je daarbij altijd een compromis moeten sluiten. Er is bij goedkopere pc’s immers op iets bezuinigd om de lage prijs aan te bieden.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede gaming processor?

Voor de prestaties in games is de kloksnelheid van je processor belangrijk. Een hogere kloksnelheid per kern zorgt ervoor dat je pc games beter kan afspelen. Intel en AMD zijn fabrikanten die op dit gebied veel opties aanbieden. Een Intel Core i3 of i5 en een AMD Ryzen 3 of Ryzen 5 processor is bijvoorbeeld zeer geschikt voor casual gaminig.

Waar houd ik rekening mee als ik wil streamen of renderen?

Voor het streamen van games en 3D-renderen wordt er veel rekenkracht van je processor vereist. Daarom is het belangrijk dat er voldoende rekenkernen aanwezig zijn in de processor. Je pc of workstation kan hierdoor beter multitasken.

Welke koeling heb ik nodig voor mijn pc?

Als je op je pc gamet of werkt, worden interne componenten in je pc redelijk warm. Daarom is een goede koeling in je systeem aanbevolen. Zo zorg je ervoor dat dergelijke componenten een langere levensduur hebben en beter presteren. Er zijn verschillende koelingstypes verkrijgbaar, namelijk processor lucht- en waterkoelers, maar ook RGB-ventilators. Deze houden je pc koel zonder dat je de nodige looks hoeft op te offeren.

Wat doet de behuizing van mijn computer?

De behuizing is de basis van een computer. Hij bepaalt het uiterlijk van je computer en houdt alle componenten op hun plaats. Het belang van een goede behuizing wordt vaak onderschat. Echter, goedkopere behuizingen voldoen niet altijd aan de minimale kwaliteitseisen of hebben een slechte airflow. Hierdoor worden interne componenten warm, waardoor je pc slechter presteert en minder lang meegaat.

Wat is beter: HDD of SSD?

Solid-state drives overtreffen traditionele harde schijven op het gebied van snelheid. Ook evenaren ze de traditionele harde schijven op elk ander vlak. Het enige minpuntje is dat een SSD duurder is dan een HDD.