Waar let je op bij het kopen van de beste krukken van 2024? Het antwoord op je vraag vind je in deze koopgids!

beste krukken

We vertellen je waar je op let bij het uitkiezen van de beste krukken van 2024!

Afbeelding
Product
Thuasne Set van 2 Elleboogkrukken / loopkrukken Comfort - Blauw - In hoogte verstelbaar
Set elleboogkrukken, in hoogte verstelbaar en met verstelbare armsteun. De ergonomische handgreep garandeert een goede drukverdeling in de handpalm. De set bestaat uit een linker en rechter loopkruk. Specificaties Hoogte verstelbaar 74-96 cm (10 posities om de 2,5 cm)Verstelbare armsteun 24-32 c... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken Zilver
De handvatten van de Elleboogkrukken zilver zijn anatomisch en bovendien zijn ze voorgevormd. Daarnaast hebben deze loopkrukken een gesloten manchet waardoor ze uw onderarm goed omsluiten. Zo kunt u handen gebruiken terwijl de grijze elleboogkrukken aan uw armen blijven hangen. De krukken kunt u aan... Meer bij Bol.com »

Krukken anatomische zachte grepen en gesloten manchet Rood - paar
Ossenberg Reumakruk/ Elleboogkrukken Rood/Zwart Deze aluminium Ossenberg elleboogkruk / reumakruk heeft een anatomisch handvat en gesloten manchet. De kruk is zeer stevig en stabiel en geeft u de juiste ondersteuning . Het anatomische handvat zorgt voor een gelijke drukverdeling over de hand en... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken ergonomisch Zwart. Maat M/L - Loopkrukken - krukken anatomische handvatten, gesloten manchet - Set - paar van 2
Deze zwarte elleboogkrukken zijn voorzien van anatomisch gevormde handvatten. Dit zorgt ervoor dat het handvat zeer comfortabel in uw hand ligt en het helpt schokken op te vangen, hierdoor zijn ze ook geschikt voor mensen met reumatische klachten.De zwarte elleboogkrukken zijn dubbel verstelbaar. He... Meer bij Bol.com »

Advance elleboogkrukken met flexibele doppen, blauw - loopkrukken - krukken open manchet.  Set - paar van 2
De Advance elleboogkrukken hebben een uniek ontwerp omdat het bovenste gedeelte van de kruk is gemaakt van polypropyleen en elastomeer, dit biedt extra comfort aan de hand. De Advance elleboogkrukken zijn van Franse fabricage. De Advance krukken zijn standaard voorzien van flexibele stokdoppen. De... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken - Loopkrukken - Krukken open manchet zwart met chrome buis - Verstelbaar - Set - paar van 2
Deze elleboogkrukken zijn voorzien van een open manchet. Deze elleboogkrukken zijn voorzien van een zwart handvat en een zwarte manchet, de buizen van deze elleboogkrukken hebben een mooie chrome kleur.De elleboogkrukken zijn in 10 stappen in hoogte verstelbaar. De verschillende hoogtes worden met e... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken Maat M/L. Loopkrukken - krukken, gesloten manchet - Dubbel verstelbaar - Set - paar van 2
Deze elleboogkrukken zijn dubbel verstelbaar. Het onderste deel is in 12 stappen verstelbaar, hier is de hoogte van de handvatten mee in te stellen. Het bovenste deel is in 4 stappen verstelbaar, hier is de hoogte van de manchet (arm ondersteuning) mee in te stellen. De verschillende hoogtes worden ... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken ergonomisch Blauw. Maat M/L - Loopkrukken - krukken anatomische handvatten, gesloten manchet - Set - paar van 2
Deze blauwe elleboogkrukken zijn voorzien van anatomisch gevormde handvatten. Dit zorgt ervoor dat het handvat zeer comfortabel in uw hand ligt en het helpt schokken op te vangen, hierdoor zijn ze ook geschikt voor mensen met reumatische klachten.De blauwe elleboogkrukken zijn dubbel verstelbaar. He... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken ergonomisch Roze. Maat M/L - Loopkrukken - krukken anatomische handvatten, gesloten manchet - Set - paar van 2
Deze roze elleboogkrukken zijn voorzien van anatomisch gevormde handvatten. Dit zorgt ervoor dat het handvat zeer comfortabel in uw hand ligt en het helpt schokken op te vangen, hierdoor zijn ze ook geschikt voor mensen met reumatische klachten.De roze elleboogkrukken zijn dubbel verstelbaar. Het on... Meer bij Bol.com »

Elleboogkrukken Zwart
De elleboogkrukken zwart hebben een voorgevormd anatomisch handvat en gesloten manchet. De elleboogkrukken geven u extra ondersteuning bij het lopen. Dankzij het gesloten manchet blijven de krukken goed vastzitten aan uw bovenarm terwijl u uw handen gebruikt. De elleboogkrukken zwart zijn dubbel ver... Meer bij Bol.com »

Om te herstellen na een breuk of operatie zijn krukken vaak essentieel. Anders moet je in bed blijven liggen en dat vindt niemand fijn. Het is ook niet ideaal om letsel op te lopen doordat je slecht ter been bent of verkeerd loopt. Daarom gebruik je in zulke periodes krukken. Er zijn echter allerlei soorten krukken verkrijgbaar. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Wij willen je daarbij helpen. Daarom zijn we voor je nagegaan waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van je beste krukken. Lees deze koopgids en maak daarna een goed overwogen keus. Zo vind je gemakkelijk de beste krukken voor jouw behoeften!

Verschillende soorten krukken

Bij het uitkiezen van een nieuw paar krukken is het belangrijk om na te gaan welk type het beste bij je past. Aan de hand van je klachten, lichamelijke conditie of mate van mobiliteit kun je een specifiek type kruk worden voorgeschreven. Kies je zelf je krukken uit? Dan is het belangrijk te weten dat er okselkrukken, onderarmkrukken en zelfs handsfree krukken zijn. De okselkrukken en onderarmkrukken zijn veel populairder dan de handsfree variant. Okselkrukken worden ook wel axillaire krukken genoemd. Zulke krukken hebben aan de bovenkant een gewatteerde of ongewatteerde kap die onder je oksel of schouder past. Onderarmkrukken hebben daarentegen een ondersteunende kraag. Deze past strak om de onderarm van de gebruiker en verplaatst een groot deel van het lichaamsgewicht. Bij de handsfree kruk hoef je als gebruiker niets vast te houden. Zo’n model is handig voor patiënten die geen oksel- of onderarmkrukken kunnen gebruiken.

Het materiaal van de beste krukken

Nu daar je weet welke soorten krukken er zijn, kun je nagaan welk model bij je past. Nadat je dat besluit hebt genomen, ga je na van welk type materiaal jouw ideale krukken zijn gemaakt. Het is belangrijk dat een goed paar krukken licht, sterk en duurzaam is. Echter, krukken worden van verschillende materialen gemaakt. Denk maar aan houten varianten, stalen krukken, aluminium modellen en zelfs composiet of carbonfiber krukken. De houten variant wordt al eeuwenlang gebruikt, omdat het duurzaam, licht en gemakkelijk is te manoeuvreren. Echter, deze varianten kunnen bij dagelijks gebruik wat sneller slijten. Kies je daarentegen voor een stalen alternatief, dan kies je voor sterke krukken met weerstand tegen beschadigingen. De krukken zijn tevens duurzaam, omdat ze niet zomaar breken. Zulke krukken zijn vaak ook hygiënischer, maar ze zijn wel zwaarder dan houten of aluminium varianten.

Aluminium krukken hebben ongeveer dezelfde voordelen als de stalen modellen. Ze zijn namelijk sterk, maar zijn licht net als de houten krukken. Sommige aluminium krukken hebben zelfs interne schokdempers en energie-ontlastende veren. Deze modellen verminderen vermoeidheid bij de gebruiker. Een aluminium kruk maakt echter bij gebruik meer geluid dan bijvoorbeeld een houten kruk. Aluminium krukken zijn vaak niet geschikt voor personen met overgewicht. Als je voor een composiet of carbonfiber model kiest, dan kies je voor een sterke kruk. Deze sterke krukken, die bovendien weinig wegen, tillen mobiliteitshulpmiddelen naar een hoger niveau. Zijn dergelijke krukken de beste krukken voor jou?

De maat van je krukken

Je houdt verder rekening met de maat van je krukken om het gebruik zo comfortabel mogelijk te maken. Het is namelijk zo dat krukken er in verschillende maten zijn. Er zijn geen gestandaardiseerde of universele maten. Meestal verschilt dus van fabrikant tot fabrikant. Gelukkig gaat het meestal om kleine verschillen. Zoek je naar een kleine kruk, dan vind je waarschijnlijk een model tussen de 1,35 tot 1,55 meter. Een middelgrote kruk is meestal tussen de 1,55 en 1,75 meter lang. De grote krukken hebben een hoogte van 1,75 tot 2 meter. Je ziet dus dat de hoogte van elke maat in een bereik wordt uitgedrukt. Heb je de ideale maat bepaald, maar zit je net in het midden van het bereik? Geen nood. Doordat krukken verstelbaar zijn, stel je de krukken gewoon aan de hand van je behoeften in.

Comfort en transportgemak

Personen die plotseling niet helemaal op eigen kracht kunnen lopen, vinden het vaak niet fijn om krukken te gebruiken. Om de ervaring wat aangenamer te maken, kies je daarom voor een comfortabele set krukken. Hierbij let je op het materiaal van de krukken en de samenstelling van de beugels. Zachtere krukken zijn namelijk comfortabeler dan wat hardere modellen. Test voor het kopen je krukken uit. Voel je binnen twee minuten enig ongemak, dan kies je liever voor andere krukken met comfortabelere beugels.

Een andere zaak waar je op let is het transportgemak. Krukken zijn namelijk lang en vaak moeilijk te vervoeren. Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, dan kan het super lastig zijn om de krukken mee te nemen. Daarom is het handig om na te gaan welke soorten krukken het beste bij jouw situatie passen. Vind je okselkrukken moeilijk te dragen, dan kan de arts wellicht onderarmkrukken voorstellen. Deze zijn wat korter. Als je geen ander type kunt uitkiezen, dan zijn opvouwbare krukken wellicht ideaal. Je kunt de afmeting van deze modellen vaak tot de helft verkleinen. Gebruik onze tips als leidraad en kies zo jouw beste krukken uit!

Veelgestelde vragen

Waarom zou je met krukken lopen?

Na een behandeling of operatie van bijvoorbeeld je knie of heupen, mag je dit lichaamsdeel niet te veel belasten. Het is dan handig om met krukken te lopen. Je laat je knie, heup of been dan beter genezen. Ook verminder je de pijn.

Hoe lang zijn de krukken nodig?

Elke behandeling of operatie is anders, waardoor er geen standaard gebruiksduur is. Je kunt het beste de adviezen van je behandelend arts goed opvolgen.

Hoe ga ik na of ik mijn krukken goed gebruik?

Een goed afgestelde onderarm kruk mag niet in je oksel drukken. Je schouders mogen ook niet je volledige lichaamsgewicht dragen. Het is de bedoeling dat je gewicht op je polsen rust en wordt verdeeld over je bovenlichaam. Indien je twijfelt over je houding, is het ’t beste om te vragen om hulp van een arts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut.

Wat is het draagvermogen van een kruk?

Basiskrukken hebben over het algemeen een draagvermogen van maximaal 130 tot 140 kilogram. Echter, krukken worden onderverdeeld in gewichtsklassen. Hierdoor kan het maximale draaggewicht verschillen.

Hoe kun je je krukken juist afstellen?

Als je krukken goed wil afstellen, bepaal je eerst de krukhoogte. Deze hoogte hangt van je eigen lengte af. Sta ontspannen en laat je armen losjes bungelen. Je stelt de lengte zodanig in dat het handvat van de krukken op dezelfde hoogte is als je polsen.

Kunnen krukken meegenomen worden in een vliegtuig?

Ja. Wandelstokken, krukken en andere loophulpmiddelen kun je over het algemeen probleemloos in het vliegtuig meenemen. Ze worden immers als medische noodzaak beschouwd en worden hierdoor toegestaan.

Sanne Janssen

Als hoofdredacteur stuur ik dagelijks onze team van specialisten aan om uitgebreide koopgidsen te produceren die jou ondersteunen bij het nemen van verantwoorde beslissingen. Mijn doel is om jou te voorzien van waardevolle informatie waarmee je tijd en geld bespaart bij het vinden van de best mogelijke aankoop.