We vertellen je waar je op let bij het uitkiezen van de beste krukken van 2023!
Om te herstellen na een breuk of operatie zijn krukken vaak essentieel. Anders moet je in bed blijven liggen en dat vindt niemand fijn. Het is ook niet ideaal om letsel op te lopen doordat je slecht ter been bent of verkeerd loopt. Daarom gebruik je in zulke periodes krukken. Er zijn echter allerlei soorten krukken verkrijgbaar. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Wij willen je daarbij helpen. Daarom zijn we voor je nagegaan waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van je beste krukken. Lees deze koopgids en maak daarna een goed overwogen keus. Zo vind je gemakkelijk de beste krukken voor jouw behoeften!
Verschillende soorten krukken
Bij het uitkiezen van een nieuw paar krukken is het belangrijk om na te gaan welk type het beste bij je past. Aan de hand van je klachten, lichamelijke conditie of mate van mobiliteit kun je een specifiek type kruk worden voorgeschreven. Kies je zelf je krukken uit? Dan is het belangrijk te weten dat er okselkrukken, onderarmkrukken en zelfs handsfree krukken zijn. De okselkrukken en onderarmkrukken zijn veel populairder dan de handsfree variant. Okselkrukken worden ook wel axillaire krukken genoemd. Zulke krukken hebben aan de bovenkant een gewatteerde of ongewatteerde kap die onder je oksel of schouder past. Onderarmkrukken hebben daarentegen een ondersteunende kraag. Deze past strak om de onderarm van de gebruiker en verplaatst een groot deel van het lichaamsgewicht. Bij de handsfree kruk hoef je als gebruiker niets vast te houden. Zo’n model is handig voor patiënten die geen oksel- of onderarmkrukken kunnen gebruiken.
Het materiaal van de beste krukken
Nu daar je weet welke soorten krukken er zijn, kun je nagaan welk model bij je past. Nadat je dat besluit hebt genomen, ga je na van welk type materiaal jouw ideale krukken zijn gemaakt. Het is belangrijk dat een goed paar krukken licht, sterk en duurzaam is. Echter, krukken worden van verschillende materialen gemaakt. Denk maar aan houten varianten, stalen krukken, aluminium modellen en zelfs composiet of carbonfiber krukken. De houten variant wordt al eeuwenlang gebruikt, omdat het duurzaam, licht en gemakkelijk is te manoeuvreren. Echter, deze varianten kunnen bij dagelijks gebruik wat sneller slijten. Kies je daarentegen voor een stalen alternatief, dan kies je voor sterke krukken met weerstand tegen beschadigingen. De krukken zijn tevens duurzaam, omdat ze niet zomaar breken. Zulke krukken zijn vaak ook hygiënischer, maar ze zijn wel zwaarder dan houten of aluminium varianten.
Aluminium krukken hebben ongeveer dezelfde voordelen als de stalen modellen. Ze zijn namelijk sterk, maar zijn licht net als de houten krukken. Sommige aluminium krukken hebben zelfs interne schokdempers en energie-ontlastende veren. Deze modellen verminderen vermoeidheid bij de gebruiker. Een aluminium kruk maakt echter bij gebruik meer geluid dan bijvoorbeeld een houten kruk. Aluminium krukken zijn vaak niet geschikt voor personen met overgewicht. Als je voor een composiet of carbonfiber model kiest, dan kies je voor een sterke kruk. Deze sterke krukken, die bovendien weinig wegen, tillen mobiliteitshulpmiddelen naar een hoger niveau. Zijn dergelijke krukken de beste krukken voor jou?
De maat van je krukken
Je houdt verder rekening met de maat van je krukken om het gebruik zo comfortabel mogelijk te maken. Het is namelijk zo dat krukken er in verschillende maten zijn. Er zijn geen gestandaardiseerde of universele maten. Meestal verschilt dus van fabrikant tot fabrikant. Gelukkig gaat het meestal om kleine verschillen. Zoek je naar een kleine kruk, dan vind je waarschijnlijk een model tussen de 1,35 tot 1,55 meter. Een middelgrote kruk is meestal tussen de 1,55 en 1,75 meter lang. De grote krukken hebben een hoogte van 1,75 tot 2 meter. Je ziet dus dat de hoogte van elke maat in een bereik wordt uitgedrukt. Heb je de ideale maat bepaald, maar zit je net in het midden van het bereik? Geen nood. Doordat krukken verstelbaar zijn, stel je de krukken gewoon aan de hand van je behoeften in.
Comfort en transportgemak
Personen die plotseling niet helemaal op eigen kracht kunnen lopen, vinden het vaak niet fijn om krukken te gebruiken. Om de ervaring wat aangenamer te maken, kies je daarom voor een comfortabele set krukken. Hierbij let je op het materiaal van de krukken en de samenstelling van de beugels. Zachtere krukken zijn namelijk comfortabeler dan wat hardere modellen. Test voor het kopen je krukken uit. Voel je binnen twee minuten enig ongemak, dan kies je liever voor andere krukken met comfortabelere beugels.
Een andere zaak waar je op let is het transportgemak. Krukken zijn namelijk lang en vaak moeilijk te vervoeren. Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, dan kan het super lastig zijn om de krukken mee te nemen. Daarom is het handig om na te gaan welke soorten krukken het beste bij jouw situatie passen. Vind je okselkrukken moeilijk te dragen, dan kan de arts wellicht onderarmkrukken voorstellen. Deze zijn wat korter. Als je geen ander type kunt uitkiezen, dan zijn opvouwbare krukken wellicht ideaal. Je kunt de afmeting van deze modellen vaak tot de helft verkleinen. Gebruik onze tips als leidraad en kies zo jouw beste krukken uit!
Veelgestelde vragen
Na een behandeling of operatie van bijvoorbeeld je knie of heupen, mag je dit lichaamsdeel niet te veel belasten. Het is dan handig om met krukken te lopen. Je laat je knie, heup of been dan beter genezen. Ook verminder je de pijn.
Elke behandeling of operatie is anders, waardoor er geen standaard gebruiksduur is. Je kunt het beste de adviezen van je behandelend arts goed opvolgen.
Een goed afgestelde onderarm kruk mag niet in je oksel drukken. Je schouders mogen ook niet je volledige lichaamsgewicht dragen. Het is de bedoeling dat je gewicht op je polsen rust en wordt verdeeld over je bovenlichaam. Indien je twijfelt over je houding, is het ’t beste om te vragen om hulp van een arts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut.
Basiskrukken hebben over het algemeen een draagvermogen van maximaal 130 tot 140 kilogram. Echter, krukken worden onderverdeeld in gewichtsklassen. Hierdoor kan het maximale draaggewicht verschillen.
Als je krukken goed wil afstellen, bepaal je eerst de krukhoogte. Deze hoogte hangt van je eigen lengte af. Sta ontspannen en laat je armen losjes bungelen. Je stelt de lengte zodanig in dat het handvat van de krukken op dezelfde hoogte is als je polsen.
Ja. Wandelstokken, krukken en andere loophulpmiddelen kun je over het algemeen probleemloos in het vliegtuig meenemen. Ze worden immers als medische noodzaak beschouwd en worden hierdoor toegestaan.