Ontdek waar je allemaal op let wanneer je de beste contactgrill van 2023 wil uitkiezen!
Heb je gehoord dat je met een contactgrill allerlei lekkere gerechten kunt bereiden? De werking van een dergelijk apparaat kun je vergelijken met die van een wafelijzer en grillplaat. Met een goede contactgrill kun je zelfs groenten en vlees grillen. Het voordeel van dit apparaat vergeleken met een pan/grillplaat is dat je eten tegelijk aan twee kanten gebakken wordt. Hierdoor bereid je het eten twee keer zo snel. Nu daar je weet hoe handig een contactgrill is, wil je wellicht meteen een aanschaffen. Je kiest echter niet voor het eerste het beste model. Er zijn enkele zaken om eerst over na te denken. Met deze koopgids helpen we je op weg. Zo vind je gemakkelijk jouw beste contactgrill.
Denk na over hetgeen je erin wil bereiden
Het eerste waar je over nadenkt bij het uitkiezen van een contactgrill is hetgeen je erin wil bereiden. Je kunt immers allerlei verschillende lekkernijen bereiden in dit apparaat. Wil je rood vlees en groenten in het apparaat bereiden, dan kies je voor een grill met een geribbelde bakplaat. Een gladde plaat gebruik je daarentegen om vis of andere schaaldieren klaar te maken. Het is ook fijn te weten dat je in dit apparaat gezonder kunt bakken. Je gebruikt immers weinig tot geen olie of boter. Bepaalde contactgrills krijg je met verwisselbare bakplaten. Je kunt dus groenten, vlees, tosti’s, wafels of zelfs mini pannenkoeken bereiden. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.
De grootte van de beste contactgrill
Een andere factor waar je rekening mee houdt bij het kopen van een contactgrill is de grootte. Je weet waarschijnlijk al dat deze apparaten verkrijgbaar zijn in diverse maten en soorten. Denk dus na over het aantal personen voor wie je eten wil bereiden. Het is daarnaast handig om rekening te houden met de beschikbare opbergruimte. Wil je gewoon af en toe vlees of vis grillen, dan is een compacte of kleine grill ideaal. Als je echter regelmatig voor grote groepen kookt, dan heb je een grotere contactgrill nodig. Je kiest in dat geval ook liever voor een grill met de mogelijkheid om meerdere gerechten tegelijkertijd te grillen. Zo heb je meer ruimte op de bakplaat, waardoor de ingrediënten niet te dicht op elkaar liggen.
Het vermogen van de grill
Verder let je op het vermogen van je contactgrill. Het vermogen dat nodig is, hangt af van hetgeen je wil bereiden op de grill. Ga je er alleen groenten op grillen of wil je er ook tosti’s op maken? Dan heb je genoeg aan een grill met een vermogen tot ongeveer 1000 watt. Als je het apparaat ook wil gebruiken om rood vlees te grillen, dan kies je liever voor een grill met een vermogen van minimaal 1500 watt. Je bent op die manier verzekerd van een knapperig resultaat. Welk vermogen moet jouw beste contactgrill hebben?
Eventuele extra functies
Nadat je over de bovengenoemde functies hebt nagedacht, kun je al een standaardtype contactgrill kopen. Echter, het kan dat je behoefte hebt aan een grill met extra functies. Als dat zo is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een model met automatische bereidingsprogramma’s. Bij een dergelijke grill berekent het apparaat de hoeveelheid en dikte van je ingrediënten. Hij past het programma dan aan. Je kunt hierdoor met een druk op de knop gegrilde groenten of malse hamburgers bereiden. Daarnaast kun je kiezen voor een grill met een instelbare temperatuur. Hierdoor heb je controle over de bereiding. Je stemt gewoon de temperatuur af op het type gerecht dat je bereidt. Je kunt zelfs kiezen voor een contactgrill met uitneembare grillplaten. Dit is het geval bij veel grills. De platen reinig je bij zulke modellen gemakkelijk in de vaatwasmachine. Ook kun je de platen gemakkelijk omwisselen voor andere bakplaten.
Onderhoud van de beste contactgrill
Het is prettig om allerlei lekkernijen klaar te maken in een contactgrill. Je dient echter ook rekening te houden met het onderhoud van de grill. Zo beschikken sommige modellen over iets meer mogelijkheden. Denk maar aan de varianten met verwisselbare grillplaten. Hoewel dergelijke modellen vaak wat meer kosten, kun je deze gemakkelijker schoonmaken na gebruik. Je hebt daarbij ook meer keuze op het gebied van hetgeen je wil bereiden. Er zijn daarnaast contactgrills met grillplaten met een duurzame antiaanbaklaag. Er blijven geen vervelende restjes aan de platen van zo’n grill kleven. Het onderhoud wordt zo een stuk gemakkelijker. Je kunt zelfs kiezen voor een grill met een aan- en uitknop, een timerfunctie of vergrendeling. Ga dus na aan welke vereisten jouw beste contactgrill moet voldoen voordat je een keuze maakt.
Veelgestelde vragen
In de meeste gevallen hoef je slechts de stekker in het stopcontact te doen om de grill aan te zetten. Soms gebruik je voor het aanmaken van de grill de aan- en uitknop. Als je grill een instelbare temperatuur heeft, stel je deze eerst in met de draaiknop. Hierna kun je meteen beginnen te grillen.
Een contactgrill is op zich niet vaatwasmachinebestendig. Echter, vaak zijn de uitneembare grillplaten wel vaatwasmachinebestendig. Het opvangbakje voor overtollig vet is ook uitneembaar en kan vaak ook in de vaatwasmachine gereinigd worden. Heeft je contactgrill geen uitneembare platen, dan kun je de grill ook niet in de vaatwasser zetten. Een grill dompel je ook niet onder in water. Voor het reinigen van zo’n contactgrill gebruik je een licht vochtige doek wanneer het apparaat helemaal is afgekoeld.
Het vermogen van een contactgrill ligt meestal tussen de 1200 en 2500 watt. Waterkokers en kookplaten verbruiken ongeveer evenveel energie als een contactgrill. Toch is het belangrijk om ook rekening te houden met de gebruiksfrequentie en -duur.
Sommige contactgrills hebben een bakplaat die je kunt uitklappen zodat de grill vlak ligt. Als jouw grill die optie heeft, kun je hem ook als tafelgrill gebruiken. Je hebt dan meteen een gourmet in huis.
Contactgrills kunnen op verschillende manieren scharnieren. Als de bovenste plaat helemaal loskomt van de onderste, dan kun je er dikke stukken vlees op brood goed en egaal op grillen. In zo’n geval staat de bovenste plaat recht op het voedsel. Dit wordt ook wel een zwevende topplaat genoemd.