Lees deze koopgids en ontdek waar je op let voordat je de beste buitenkeuken van 2024 koopt
Wil je op een stralende dag buiten tafelen? Dan komt een buitenkeuken goed van pas. Wij vertellen je in dit artikel hoe je de beste buitenkeuken kunt uitkiezen. Het is namelijk zo dat je buitenkeukens op diverse manieren van elkaar kunt onderscheiden. Allereerst is het handig te weten dat er verschillende merken buitenkeukens verkrijgbaar zijn. Weber en Boretti zijn twee bekende merken. Het merk bepaalt niet direct welke buitenkeuken bij je past. Echter, je kunt aan een merk zien in welke prijscategorie en kwaliteitsklasse de buitenkeuken waarschijnlijk valt. Daarnaast kun je kijken naar het onderstel van de buitenkeuken, omdat dit per model kan verschillen. Sommige buitenkeukens hebben een onderstel met houten deurtjes. Deze ruimte dient als opbergruimte. Bij andere buitenkeukens is het onderstel klein en gesloten of het heeft open rekjes. Lees dit artikel en ontdek waar je nog meer op kunt letten bij het uitkiezen van de beste buitenkeuken.
Het formaat
Je kiest de beste buitenkeuken uit aan de hand van je persoonlijke behoeften en de grootte van je tuin. Heb je een grote tuin, dan heb je ook veel ruimte voor een buitenkeuken. Houd je echter het gezelschap beperkt, dan heb je niet de grootste buitenkeuken nodig. Eerst ga je na hoeveel ruimte je maximaal wil vrijmaken. Wil je een groter stuk van de tuin opofferen, dan heb je veel opties. Je bekijkt ook de grootte van je gezelschap. Komen er ongeveer 8 personen op bezoek, dan kies je voor een buitenkeuken met twee of drie hoofdbranders. Bij een groter gezelschap is een buitenkeuken met meer hoofdbranders aanbevolen. Het kan echter ook voorkomen dat je steeds een ander aantal personen uitnodigt. Dan kies je het liefst voor een buitenkeuken met drie tot vier hoofdbranders en uitklapbare zijtafels. Je kunt de werkruimte hierdoor per keer aanpassen op je behoeftes.
Het schoonmaakgemak van de beste buitenkeuken
Hierna ga je na hoe het zit met het schoonmaakgemak van je buitenkeuken. Niemand wil immers na een dag intensief koken ook nog intensief schoonmaken. Let er wel op dat je pas begint met het schoonmaakwerk wanneer de buitenkeuken is uitgeschakeld. Alle onderdelen moeten bovendien zijn afgekoeld. Hierna verdeel je het schoonmaakwerk over een aantal zones en reinig je de platen, roosters en werkbladen allemaal apart. Bij het uitkiezen van geschikte schoonmaakmiddelen let je op het materiaal. Heb je bijvoorbeeld een gietijzeren rooster, dan gebruik je alleen heet water en een borstel. Werkbladen, handgrepen en kastdeurtjes reinig je met warm water en zeep of een milde allesreiniger.
Tijdens het schoonmaken werk je nooit met een harde schuurspons. Daarmee kun je immers krassen veroorzaken op je buitenkeuken. Na het reinigen van alle onderdelen, neem je het geheel af met een vochtige doek. Zo voorkom je dat er resten van schoonmaakmiddelen achterblijven. Tot slot laat je de buitenkeuken luchtdrogen of je veegt het af met een droge doek. Het apparaat neem je pas weer in gebruik wanneer alle onderdelen helemaal droog zijn.
Extra functies
Indien gewenst, kies je voor een buitenkeuken met extra functies. Denk er bijvoorbeeld aan dat je op de hoofdbranders het meeste grill- en bereidingswerk doet. De hoofdbranders kun je vergelijken met de kookpitten van een gewone keuken. Het aantal hoofdbranders kan per buitenkeuken verschillen, maar meestal zijn er tussen de twee en vijf. Veel buitenkeukens hebben daarnaast een zijbrander. Dit is een kleine brander aan de zijkant van de hoofdbranders. Je gebruikt deze brander om bijgerechten te bereiden. Indien een buitenkeuken een zijbrander heeft, is deze meestal in een werkblad verwerkt. Hoewel elke buitenkeuken een deksel heeft, heeft niet elk model een dubbelwandig deksel. Dit systeem houdt de warmte beter binnen. Je kunt dus sneller vlees garen en de buitenkant van de buitenkeuken wordt minder heet.
Bij het uitkiezen van een nieuwe buitenkeuken let je niet alleen op de branders. Het is namelijk ook handig om wat ruimte te hebben die je gebruikt als werkoppervlak. Deze ruimte dient als aanrechtblad, zoals je in een gewone keuken hebt. Om deze reden hebben veel buitenkeukens zijtafels. Of de zijtafels vast of inklapbaar zijn, verschilt per buitenkeuken. Je gaat dus van tevoren na of je graag zijtafels wil inklappen. Bepaalde buitenkeukens hebben geen zijtafels. Dergelijke buitenkeukens zet je het liefst in de buurt van een tuintafel neer.
Veelgestelde vragen
Als je alleen verwijst naar de aanschaf van een kant-en-klare buitenkeuken, dan kun je rekenen op 250 tot 2500 euro. Er gaan echter ook andere kosten gepaard met de installatie van je nieuwe buitenkeuken. Zo moet je nog kabels en een afvoer aanleggen, de buitenkeuken installeren en je betaalt een vakman. In totaal ben je hierdoor tussen de 1080 en 4000 euro kwijt aan de aankoop en opzet van de beste buitenkeuken.
Een buitenkeuken bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt, zoals een barbecue, aanrechtblad en opbergruimte. De planken staan daarnaast vol met nuttige spullen. Zet dus van tevoren alles gereed: potten/pannen, specerijen, borden, enzovoorts. Zo kun je op een zonnige dag meteen aan de slag gaan met de bereiding van allerlei lekkernijen.
Het werkblad kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Echter, een materiaal dat veel gebruikt wordt is Dekton. Dit materiaal is bestand tegen alle weertypen. Het is tevens kleurvast, drukvast, stootvast, slijtvast, UV- en krasbestendig en bestand tegen vorst en dooi.
Het is handig als je buitenkeuken beschikt over een warmhoudrek. Zo houd je eerder gemaakte gerechten lekker warm. Verder komt een dekselthermometer goed van pas. Je kunt je hele kip hierdoor langzaam garen zonder deze te laten aanbranden. Een of meer werkbladen zijn tevens handig voor het bereiden van het eten of het neerzetten van je barbecuegereedschap. Je kunt bovendien kiezen voor een buitenkeuken met elektrische ontsteking en een bakplaat. Een bakplaat is ideaal wanneer je groenten, eieren, spek of sandwiches wil bakken. Een zijbrander is tevens handig voor het opwarmen van soepen en sauzen of het klaarmaken van een bijgerecht. Verder ga je zelf na of je een inbouw buitenkeuken wil hebben en welke accessoires je nodig denkt te hebben.
Grillroosters worden gewoonlijk van staal (emaille), gietijzer of roestvaststaal gemaakt. Een stalen rooster is ideaal als je zoekt naar gebruiksgemak. Daarentegen is een gietijzeren rooster ideaal voor liefhebbers van een onvervalste barbecuesmaak. Je kiest echter voor roestvaststalen roosters, omdat deze zeer onderhoudsvriendelijk zijn.