Wat is 1080p?

1080P is kwalitatief het hoogst beschikbare video signaal voor HD televisies. Het beeld is, net als bij 1080i, opgebouwd uit 1080 lijnen met 1920 beeldpunten per lijn. De P staat voor de afkorting van “progressive scan”. In het Nederlands wordt dat vertaald naar ‘volledige beeldtechniek’, wat inhoudt dat alle lijnen van het scherm benut worden per beeldwissel en dat ook de pixels optimaal benut worden. Leveranciers noemen de 1080p ook wel ‘Full High Definition’, ‘Full-HD’ of ‘True High Definition’.

Het tegengestelde van ‘progressive scan’ is ‘interlaced’, ook wel de halve beeldtechniek genoemd. De naam zegt het al, bij deze variant wordt slechts de helft van de beeldlijnen om de beurt benut. De progressive scan neemt twee keer meer bandbreedte in dan de interlaced variant.

Een aantal scenes uit de film Starwars Episode III zijn opgenomen in 1080p. Dit is de hoogste kwaliteit die als standaard geldt bij het digitaal opnemen van films.

Sanne Janssen

Als hoofdredacteur stuur ik dagelijks onze team van specialisten aan om uitgebreide koopgidsen te produceren die jou ondersteunen bij het nemen van verantwoorde beslissingen. Mijn doel is om jou te voorzien van waardevolle informatie waarmee je tijd en geld bespaart bij het vinden van de best mogelijke aankoop.